Informatie over rieten daken

Rieten dakbedekking is een traditionele methode voor dakbedekking waarbij droge vegetatie zoals stro, waterriet, biezen enzovoort wordt gebruikt om een dakbedekking te maken. Rieten daken worden nog steeds gebruikt in sommige equatoriale landen, zoals Fiji, waar palmbladeren worden gebruikt of Kenia waar ze suikerrietbladwortels gebruiken. In de ontwikkelde landen zijn rieten daken weer populairder geworden, als een bewuste ontwerpkeuze vanwege zijn esthetiek en vanwege zijn ecologische vriendelijke geloofwaardigheid als duurzaam materiaal. De materiaalsamenstelling van riet, met zijn natuurlijke holten en onregelmatigheden aan het oppervlak, biedt uitstekende isolatie wanneer het droog en compact is. Wanneer ze echter worden aangetast door een opeenhoping van mos en regenwater, dan zijn de isolerende eigenschappen minder betrouwbaar. Rieten daken kunnen ook erg kwetsbaar zijn voor vuur.

 

Rietdekken was heel gewoon bij inheemse volkeren zoals de Maya’s, de Inca’s en de Azteken. Ook in Europa werd wilde vegetatie gebruikt om schuilplaatsen en primitieve woningen te bedekken. Stro wordt verondersteld te zijn gebruikt als dakbedekkingsmateriaal in de neolithische periode, toen de graanteelt zich begon te ontwikkelen.

 

In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk was riet het enige algemeen beschikbare dakbedekkingsmateriaal tot het einde van de 19e eeuw, toen de commerciële productie van leisteen begon en het nieuwe netwerk van kanalen en spoorwegen andere materialen leefbaarder maakte. Het gebruik van riet begon tegen het einde van de 19e eeuw af te nemen vanwege de agrarische recessie en de verstedelijking van voorheen landelijke mensen.

 

Het meest voorkomende type stro bedekkend materiaal dat in het Verenigd Koninkrijk werd gebruikt, was stro, ofwel ’longstraw’ of gekamd tarwerest. Waterriet werd gebruikt in waterrijke gebieden zoals de graafschappen van East Anglia. Dit leidde tot een diversiteit aan stijlen, waarbij verschillende soorten daken worden gekenmerkt door het type rieten dak, Bijvoorbeeld, gekamd tarwe rieten daken waren ondiep hellend, terwijl ‘longstraw’ daken steiler werden ontworpen.